
“Ze zijn passief en lui.”
“Ik mis verantwoordelijkheidsgevoel en eigenaarschap”
“Ze vragen de hoofdprijs, maar hebben meer oog voor hun privé dan het werk”
Het zijn wat uitspraken die ik regelmatig hoor van leidinggevenden over Gen Z.
Misschien herken je dit bij je eigen jongere werknemers, misschien niet. Tegelijkertijd is dit van alle tijden. Mijn generatie (X) werd ooit de ‘patatgeneratie’ genoemd. Lui, onverschillig, weinig verantwoordelijkheidsgevoel. Herkenbaar?
Wat wél echt anders is: de arbeidsmarkt. Toen ik jong was, moest je knokken voor een baan. Nu is de arbeidsmarkt krap en liggen de kansen voor het oprapen. Dat maakt dat Gen Z andere eisen durft te stellen. En geef ze eens ongelijk.
Onder deze omstandigheden mogen werkgevers of leidinggevenden aan de bak. De uitdaging is om te bouwen aan loyaliteit, betrokkenheid en eigenaarschap. Alleen moeten we daar anno 2025 slimmer mee omgaan.
Hoe dan wel? 5 tips voor effectief leiderschap richting Gen Z
Ga in gesprek over het grotere geheel.
Laat niet alleen zien wat er moet gebeuren, maar bespreek ook waarom. Betrek jonge medewerkers actief in gesprekken over doelstellingen en context. Hierdoor voelen ze zich meer onderdeel van het geheel en groeit hun betrokkenheid vanzelf.
Geef échte autonomie – en praat daarover.
Eigenaarschap vraagt ruimte en vertrouwen. Ga met ze in gesprek over:
- hoe je controle loslaat,
- hoe zij jou kunnen ‘coachen’ om dit blijvend te doen,
- hoe zij zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen, en
- waar grenzen liggen.
Zo voorkom je dat ‘autonomie’ slechts een loze kreet blijft.
Vier successen zichtbaar.
Laat zien dat inzet, initiatief en prestaties gewaardeerd worden. Dit kan groot of klein: een compliment tijdens het teamoverleg, een succes delen in de nieuwsbrief, of een simpel bedankje na een goede klus.
Sluit aan bij hun manier van communiceren.
Gebruik chatfuncties, Teams, Zoom – middelen die voor Gen Z vanzelfsprekend zijn. Zo houd je de drempel laag om met klanten in contact te komen én bouw je tegelijk aan een cultuur van snelle, directe communicatie.
Stimuleer direct klantcontact en train ze daarin.
Laat jonge medewerkers zelf klantgesprekken voeren en begeleid en train ze daarin. Direct contact met klanten maakt hun werk persoonlijker en vergroot de betrokkenheid. Training geeft bovendien zelfvertrouwen om proactief en professioneel op te treden.
Laten we het zo, of kom je in actie?
Je kunt natuurlijk blijven uitstellen en hopen dat het vanzelf komt. Maar wees eerlijk: is dat reëel in de huidige marktsituatie? Je kunt ook nu in jezelf en/of in je mensen investeren om ze te behouden voor jouw organisatie.
Investeer in hun ontwikkeling met één van deze trainingen:
- Motiveren & inspireren
- Feedback geven en ontvangen
- Effectief beïnvloeden
- Effectief samenwerken en communiceren
- Proactief bellen
Neem contact met me op voor de mogelijkheden. We werken altijd op maat, zowel in groepen als individueel. Zo bouwen we samen de brug tussen generaties én naar de klant.